Schouskollektivet Extended: Moving Interactions
En oppsummering av årets festival
Schouskollektivet har eksistert i litt over 2 år, og prosessen med å lage denne arenaen har vært lang. Likevel skal det bemerkes at det også egentlig har gått fort, og Schouskollektivet har funnet sin plass i Oslos byliv. Kunstnere vet om det, selv om de ikke nødvendigvis oppsøker det selv, og deler gjerne nyheten om open calls til hverandre. Det er slik det går rundt, og gradvis gjør det også Schouskollektivet til en fast arena som man kan oppsøke etter behov og interesse. Det er også det det ble skapt til: å dekke et behov for artistic research i Oslo. Som kunstner selv opplever jeg stadig vekk at det er få steder hvor jeg kan teste ut ting, og få dykket ned i et prosjekt over en helg tilhører sjeldenhetene hvis jeg ikke har fått støtte på forhånd.
Som kunstnere trenger vi rom til å teste, være spontane, ta nye vendinger, og finne løsninger. Alt dette er en viktig prosess, og det tilhører også den praksisen vi har i kraft av å kunne utvikle den. Uten dette arbeidet blir det ikke mulig å lage reflektert godt arbeid, og som kan gjøre en forskjell i et stadig voksende kunstlandsskap. Hva er god kunst, og hva trenger vi av kunst? Er god kunst noe som har mottatt seks-talls støtte, eller er det noe man har latt modne over tid? Kanskje er det begge, om man er heldig. Å la ting modne over tid kan bety flere ting: det kan bety at du jobber med forskjellige versjoner, du kan jobbe med en lengre forprosjekt, eller basere det på artistic research. I en tid hvor alt skal gå fort, gjerne med god hjelp av internett, er idéen om en ”langsom” prosess noen ganger langt borte. Schouskollektivet står for det faktum at kunstnere trenger et rom hvor de kan jobbe mer i dybden med sine egne praksiser, og at alle har forskjellige tilnærminger til denne prosessen. Som kunstnerisk leder for Schouskollektivet er jeg en samtalepartner i alle fasene av forberedelsene og gjennomføringen av en Research Room, samt en koordinator mellom workshopdeltakere og kunstneren. Dette samarbeidet gir kunstneren plass til å tenke og handle, og ta et skritt videre med prosjektet.
Sommeren 2018 ønsket jeg også å utforske et større format, og jobbet dermed frem festival-konseptet Schouskollektivet Extended. Her satte jeg fokus på å tilby alle som er innom Oslo i løpet av sommeren en festival med høyt kunstnerisk nivå og ikke minst et ønske om å kunstnere utforske i felleskap og dele eget arbeid. Jeg samlet kunstnere fra forskjellige felt, med et hovedfokus på å samle et bredt performativt uttrykk, og et tverrfaglig skråblikk. Alle har til felles at de jobber eksperimentelt med forskjellige metoder og etablerer samarbeid på tvers av sine felt.
Festivalen ble delt opp slik at det skulle være workshops og et kortfilmprogram på dag en, og ”performance in one day” og performancer på dag to. Arbeidet med å få ferdig programmet var omfattende men omsider landet alt på plass, og det var klart hva vi skulle gjøre sammen. Alle som bidro jobbet innenfor dette årets tema Moving Interactions på sin egen måte, og dette var kuratert med tanke på at det skulle være en dialog mellom publikum og kunstnerne. I Schouskollektivet legges det spesielt vekt på samtalen etter arbeidsvisningene, og at publikum skal kunne engasjere seg.
Moving Interactions
Moving Interactions – Bevegelige Interaksjoner ble navnet på årets mini-festival, og bygger på idéen om å ha dialoger på forskjellige plan: mellom deltakere og workshopholdere, kunstnere og publikum, og mellom kunstnerne som jobbet side om side i de forskjellige rommene. Tanken var å skape et samhold, og et sted man kan tre inn og ut fra ettersom hvilken prosess man var i selv, og hva man trengte av nye impulser og idéer akkurat da. Et levende miljø, der man tenker i følge butoh-filosofien ”small movement, big universe”.
Første dag møtte det opp mange forventningsfulle workshopdeltakere, og tok del i tre forskjellige workshops som ble tilbudt den dagen.
Først ute var Monica Emilie Herstad med Ibsen og Dansen. Dokumentasjon fra workshopen her: https://kunstbevegelsen.wordpress.com/2018/07/30/herstay-workshop-ved-moving-interactions-summer-festival/
ACTS, Schouskollektivets samarbeidspartner fra tiden på Grünerløkka, hadde InPulse – bouncing back from thin air. ACTS beskrev InPulse økten som en to timers performance med interdisiplinære kunstnere som jobber med musikk, dans, performance og visuell kunst. InPulse lager dets egne komposisjoner og dramaturgi i øyeblikket, og skaper i tillegg en aktiv kontakt med publikum. Denne gangen utforsket InPulse hva det ville si å la seg inspirere av det luften fører med seg, mens man bruker ACTS sin praksis: øyeblikkelige kreative kreasjoner.
Foto: Margaret Kaminska/International Art Scene
I begynnelsen av juli hadde Hanna Mjåvatn og Natalia Vik en utforskning sammen på Rom for Dans, og ble invitert til å holde et likende opplegg hos Schouskollektivet. De er to dansekunstnere som er nysgjerrige på å utforkse forskjellige verktøy/scores som kan være nyttige i en kreativ prosess eller bare for ren glede og utvikling. Fokuset var på det indre kreative, samarbeid, forståelse, dybde, vibrasjoner, og den lyttende kroppen. Mange av verktøyene deres er resultat av deres egen uavhengige research og er dermed forankret i deres kreative vesen. Utforskningen ble delt opp i to, der Natalia holdt den første delen og Hanna kom inn dagen etter. Workshopen var rettet mot å dele metoder de har jobbet frem som en del av deres individuelle research. Sammen med deltakerne ville de jobbe mot en visning etter ”performance in one day” på søndagen (29. Juli), og være i en intensiv to-dagers prosess sammen der de kollektivt kunne finne ”aha”-momentene.
Foto: Magaret Kaminska/ International Art Scene
Etter disse tre forskjellige workshopene var slutt, ble de etterfulgt av Schouskollektivets første kuraterte filmvisning av kortfilmer. Det ble vist seks forskjellige filmer der det ble lagt vekt på å vise forskjellige sjangre og formater: animasjon, kunstfilm, dokumentar, dansefilm og drama. Alle seks hadde en skråblikk på den konvensjonelle narrative formen innenfor filmmediet, og de var laget av både norske og utenlandske kunstnere bosatt i norge.
The Gardener – spring (Norge, 2017) er regissert og laget av Karolina Bieszczad Stie og er en stop-motion butoh dansefilm som vekker til live døde ånder, som aldri kan være en ”lett” prosess…Det er en fortsettelse på filmen The Gardener-winter og en del av en fremtidig 4-sesongs tetraptych.
Jeanne, brenner (Norge, 2018) er regissert av Sophie Barth og er en kunstfilm som tar for seg de siste timene til jomfruen av Orléans, Jeanne d’Arc. INO Teater som også består av skuespiller Eirin Hunnes Øverås (i rollen som Jeanne) har skapt en filmisk essay for å komme nærmere innpå hvem Jeanne representerer i vår tid. Mer informasjon om prosjektet her: https://inoteater.com/jeanne-darc-prosjektet/
The last day before the end (Norge, 2016) er laget av Gjert Rognli, og er en surrealistisk og mytisk reise gjennom indre og ytre landskap. Filmen er basert på symbolisme og sjamanistisk tradisjon og kultur. Den stiller spørsmål rundt identitet, konfliter og fremmedgjøringen av forbrukssamfunnet, i kontrast med forholdet til natur og mytologi som både en bærekraftig og fragmenterte kraften i vår tid. ”Hvor er vi på vei?”, og la svarene være åpne…
Theater of Cruelty (Norge, 2018) er en dokumentar regissert av Claudia Lucacel, i co-produksjon med OsloMet – Oslo Metropolitan University og Jon Jerstad. Theater of Cruelty viser hva som skjer ”behind the scenes” på Grusomhetens teater, og gir et innblikk i teaterets manifest inspirert av Antonin Artauds visjon om et anatomisk teater. Her søker regissør Lars Øyno, og skuespillerne Hanne Diserud, Sara Fellman, og Mika Hibiki det metafysiske for deres kommende oppsetning av LAMENT II. Filmen har vært presenters på Nordic Docs 2018, Hausmaniafestivalen 2018, Schouskollektivet Extended og i Tokyo på Theater X(Cai). En stor takk til Claudia som også var en av festivalens fotografer.
Event Horizon er en polsk kortfilm, presentert av skuespiller Karolina Malgorzata Lisik som tilhører Internasjonal Art Scene. Filmen ble regissert av Przemysław Mielniczuk og som er en del av Eye One Studio. Kortfilmen er laget til bandet Beyond The Event Horizon sin låt “Event Horizon”. Karolina Lisik som spiller en av hovedrollene studerte skuespill ved Cracow School of Art and Fashion Design, ved dramainstituttet og bor nå i Norge der hun jobber med gruppen Internasjonal Art Scene.
The Bureaucracy Monster (Norge) er en kort animasjonsfilm laget av regissør Thomas Simonsen Balmbra. Det er en intens og humoristisk montasje om grusomhetene til et stadig voksende byråkrati.
Første festivaldag ble så avsluttet med en vernissage til utstillingen Augmented Reality av Malgorzata Renata Aulejtner. Hun er en del av gruppen Internasjonal Art Scene, som bidro både under filmprogrammet og med dokumentasjon under selve festivalen (takk til Margaret Kaminska). Prosjektet handler om det tre-dimensjonale bildet der man må bruke 3D-briller for å kunne se bildet i sin egentlige dimensjon. Aulejtner jobber med iscenesatt fotografi der en scene fra en film er rekonstruert. Idéen er å gjøre bildet virkelig, og få observatøren til å bevege seg fra en scene. Hun kaller dette derfor en forestilling.
Foto: Margaret Kaminska/International Art Scene
Andre festivaldag var kuratert slik at det skulle være fokus på performancer, og nye kunstnere inntok Trafo. Hanna og Natalia var de eneste som fortsatte med sin workshop fra første festivaldag, og under programmet ”performance in one day” bidro kunstnere Shahrzad Malekian og Anja Bibby. Utstillingen Augmented Reality sto åpen hele dagen slik at publikum kunne komme innom og ta en titt, og mange kom innom i løpet av dagen for å oppleve utstillingen og besøkte de forskjellige rommene der kunstnerne holdt på med hver sine prosesser.
Først ute på performance programmet var herStay’s Sketches for Spring, som man kan lese mer om her: https://herstay.wordpress.com/2018/08/09/herstay-performance-july-29th-2018/
Utendørs hadde vi også rigget til et felles piknik, der man parallelt også kunne oppleve en utendørs performance med gruppen Laboratorium.
Foto: Claudia Lucacel Photography
Laboratorium er en gruppe kunstnere som har kommet sammen på tvers av sine felt, for å dele sin kunnskap med hverandre. De jobber sammen ukentlig hele året for å utvikle en felles åpen praksis, og har som resultat av dette utarbeidet deres første performance Threading Life. Performancen har blitt vist utendørs under Oslo Butohlaboratoriums årlige Butoh picnic, og nå under Schouskollektivet Extended. Threading Life er en performance der de utforsker hva kommunikasjon er – mellom mennesker og naturen, mellom det synlige og usynlige.
Foto: Margaret Kaminska/ International Art Scene
Pikniken bød på en anledning til å reflektere over hva som hadde skjedd i løpet av helgen, og for at kunstnere som jobbet i rom side om side hadde mulighet til å treffes. Venner, bekjente, familie og kolleger var inviterte og sammen avsluttet vi dagen med visninger rundt i forskjellige rom på Oslo teatersenter:
Shahrzad Malekian’s prosjekt THE GRAY SPACE BETWEEN: A Visual life of the unspeakable word, handlet om å prøve å gi en estetisk stemme til det usigelige og oversette det til et kollektivt fysisk og visuell erfaring. Hun jobber med å representere de delene av minnet som fortelleren ikke er i stand til å uttrykke i form av ord, og kommuniserer derfor heller via det fysiske eller gestiske.
Foto: Claudia Lucacel Photography
I denne deltakende og handlingsdrevende utforskningen, brukte hun performance ”scenen” som en mulighet til å formidle dokumentarisk materiale fra deltakerne. Via disse narrativene ønsket hun å undersøke identiteten som konstruksjon, skjønn, og migrasjonspolitikk. Gjennom det fire timer lange kreative laboratoriet forvandlet hun rommet om til en performance-scene der publikum også var deltakere.
Den andre ”performance in one day” kunstneren Anja Bibby, hadde i utgangspunktet med seg sin tyske skuespillerkollega Christoph Bahr fra Mooncamp Theatre Company. Dagen før avreisen til Norge ble han stående fast på flyplassen i Tyskland. Dermed ble prosjektet deres ”Tuppdans” også basert på at Christoph ikke kunne være tilstedet. Anja brukte en av siderommene for å ha en mer stedsspesifikk tilnærming til arbeidet, og jobbet frem en performance basert på deres felles lidenskap for oppbevaringsbokser. Dette var første steg inn i en research prosess.
Foto: Claudia Lucacel Photography
Sist ute på programmet var en arbeidsvisning av den to dager lange workshopen til Hanna og Natalia.
Foto: Claudia Lucacel Photography
Som kunstnerisk leder håper jeg at både kunstnere, deltakere og publikum fikk noe ut av denne helgen og at vi vil se hvordan arbeidene utvikler seg videre. Mange av kunstnerne som har jobbet ved Schouskollektivet har brukt materiale de har funnet med deltakere videre med inn i andre prosjekter. Det blir spennende å følge alle sammen, og Schouskollektivet vil alltid være en mulig møteplass når man trenger å skissere, utforske, og diskutere. Til høsten vil The Research Room være tilbake igjen 10. – 11. November i forbindelse med Oslo teatersenters Teatertreff, der Scenekunst+ grupper viser frem sine arbeid. I denne sammenheng har jeg invitert danser Katja Schia Henriksen tilbake for å fortsette arbeidet med bevegelse og tegning. Etter dette følger også et arrangement i samarbeid med MusicLab drevet av RITMO, Realfagsbiblioteket og HumSam-biblioteket på UiO. Denne høsten vil dermed by på nye interaksjoner, og Schouskollektivet blir en bro mellom forskjellige kunstneriske prosjekter.
En stor takk til alle som bidro, alle som besøkte festivalen – og en spesielt stor takk til Ina Kobbevik og Sandra Pape Bringsjord! Uten deres hjelp ville ikke denne festivalen vært mulig.
La oss seg om det blir mulig med en ny Schouskollektivet Extended i 2020!
Sophie Barth,
Kunstnerisk leder
* Denne festivalen fikk ingen offentlig støtte og ble til takket være det tette samarbeidet mellom alle de involverte kunstnerne og Oslo teatersenter. Som kuntnerisk leder håper jeg at flere vil se at Schouskollektivet er en viktig arena nå fremover.
Schouskollektivet Extended program 20180
//Moving Interactions//
Schouskollektivet Extended is a mini-festival showcasing different artists working in Oslo in the interdisciplinary field. We have an exciting program with workshops, film screenings, and performances – so make sure you show up at Oslo Teatersenter in the last weekend of July!
Schoukollektivet Extended is aimed at artists and people interested in art on all levels and stages of their lives, and who wishes to dive into the featured artists’ works. You can explore different performance techniques, learn something new and find a network of people who are experimenting with the current tendencies in art. Some of the performances will also be created during the weekend, so you will witness new and spontaneous performances too.
Program:
Day 1: Workshops
Monica Emilie Herstad (herStay): Ibsen and dance
Time: 12 pm – 2 pm
Workshop fee: 200kr
Touring the world with her award-winning Ibsen-related performances, Monica Emilie
Herstad will at Schouskollektivet Extended direct a workshop, based on literature vs. movement. The theme is expected to be: How can we read a text from a perspective of physicality and its options? Can the one replace the other, why and why not? Are some of the questions being asked here. With practical exercises we will step into some of these paths together, in this Ibsenian context Oslo, anno 2018.
Registration: herStay@gmx.com
ACTS – laboratory for performance practices: InPulse – bouncing back from thin air
Time: 2 pm – 4pm
Is a 2 hours long performance with interdisciplinary artists from music, dance,
performance and visual art. In Pulse creates its composition and dramaturgy in
the moment, establishing also live interrelations with audience. This time
InPulse will explore the outside space and be inspired by what the air brings,
using ACTS’ practice: instant collective creations.
Inpulsionists:
Luanda Carneiro Jacoel
Åsmund Kaupang
Fernanda Branco
Azul Filho de Luiz
Laima Nomeikaite
Donations welcome
Registration: actspractices@gmail.com
Natalia Vik and Hanna Mjåvatn explore:
Time: 2pm – 5pm
Part of our workshop is to share methods that are a result of our individual research. As part 1 of the workshop Natalia would like to start the research 28. July. As we continue with part 2 of the workshop the day after, Hanna will join and share her research methods with us. Together we aim for a small work in progress showing 29. July. This may require more time and because of that we had a wish to open the process already on Saturday.
We strongly recommend that you join both days as we are working to create a small performance together, and the process will bring delicious “a-haah – moments” especially towards the closing of the 2 day cycle.
Warmly welcome to all!
Entry fee: Part 1 – 150 nok / Part 2 – 200 nok / Both days – 300 nok
Registration: nataliavik@hotmail.com
Film program (shorts):
Time: 6 pm – 8 pm
The Gardener – spring (Norway, 2017)
Joan, burns (Norway, 2018)
Director & producer: Sophie Barth
Jeanne d’Arc: Eirin Hunnes Øverås
Script: Sophie Barth & Eirin Hunnes Øverås
Costumes and make-up: Sophie Barth & Eirin Hunnes Øverås
Cinematography and edit: Maja Hannisdal
Music: Simen Korsmo Robertsen
Voiceover: Sophie Barth, Liv Kristin Holmberg, Eirin Hunnes Øverås, Theodor Barth
Subtitles: Sophie Barth
Filmed in Capella Johannea (Majorstua kirke, Oslo)
Running time: 26:28

Joan, burns is an art film about the maid of Orléans, Joan of Arc, and the hours just before her execution. INO has created a filmic essay to get closer to who she represents in our time. More info: https://inoteater.com/jeanne-darc-prosjektet/
The last day before the end (Norway)
Director: Gjert Rognli
The last day before the end is a surrealistic and mythological voyage through inner and outer landscapes, based upon symbolism from shamanistic tradition and culture.
The movie ask questions concerning to identity, conflicts and alienation
of the consumption society of today, in contrast of the relation to the nature and mythology as a both sustainable and fragmented power of our time.
“Where are we heading?” and let the answers be open……..
Theater of Cruelty
The documentary film “Theater of Cruelty”(23min) is directed and edited by Claudia Lucacel, in a co-production with OsloMet – Oslo Metropolitan University and Jon Jerstad.
“Theater of Cruelty” illustrates what happens behind the scenes, in the dark room of Grusomhetens Teater, offering an insight into the theater’s manifesto inspired from Antonin Artaud’s vision of an anatomical theater. Where the director Lars Øyno, and the actors: Hanne Dieserud, Sara Fellman, and Mika Hibiki are seeking the metaphysics to stage their upcoming production LAMENT II. The film was presented at Nordic Docs 2018 and at Hausmaniafestivalen 2018.
Event Horizon – short film
Karolina Malgorzata Lisik – actress/ International Art Scene – organization
Karolina M. Lisik – studied acting at the Cracow School of Art and Fashion Design, departement School of Drama. International Art scene would like present her work by showing short video Event Horizon.
The Bureaucracy Monster – short film
Director:
Writer:
An intense and humorous montage about the horrors of an ever expanding bureaucracy.
Location: scenesalen
Day 2: Performance day
12 pm – 6 pm: Performance in one day (open performance space)
Shahrzad Malakian’s works aim to give an aesthetic voice to the unspeakable and translate it to a collective physical/visual experience.
she works on representing the parts of memory that the narrator is not able to express in words, and instead communicates through physical expressions and gestures.
In this participatory action research, she will use the stage of performance as a means to convey documentary material of collect narratives from participants. Through these narratives, she will explore the construction of identity, gender and the migration politics. during this four-hour creative laboratory, she transforms the studio into a vibrant performance stage where the audience will be the participators.
Natalia Vik and Hanna Mjåvatn explore!
Time: 12 – 5pm
We are two independent dance artists that are curious to explore various tools/scores that can be beneficial in creative processes or just for pure fun and development. In focus is the inner creative being, co-creation, understanding, depth, vibrations and the listening body. Many of our tools are a result of independent solo research and is therefore deeply rooted in our nature and being.
We would like to invite you into our space, to our world, and together share our tools of creation with you. Together we create a safe frame to expose ourselves, using specific scores that we will share with you.
We are super excited to share this time with you!
Workshop fee: 200 kr
Registration: nataliavik@hotmail.com
Performance in on day : Tuppdance (work in progress)
Performance in one day presentations starts at 7pm.
3.30 pm: Sketches for Spring
herStay solo performance
Donation: 150 NOK by vipps or cash before the performance
The performance Sketches for Spring, solo, is situated in nature or urban scenary, focusing on the anthropocene of our times. Relating to the longlasting of the temporary, continuance as a mantra would be one theme. The performer ́s movements can be seen as ”discussing” the humble human role, in a universe capable of continuing on its own.
Thus the performance reminds us of the importance of a more eternal human existence, being aware of our singular and collective responsability, in order to achieve a state of
permanence.
4 pm – 6 pm: Picnic
Bring your own food and drink. We will provide everything else. This is open for everyone who feels like sharing a good conversation and meet up to celebrate summer.
During the picnic there will be a performance by the performance group Laboratorium.
Update: the picnic has been moved indoors due to the weather forecast predicting rain. New location: scenesalen
5pm: Threading Life (site-specific performance)
The performance group Laboratorium consists of artists working in different fields, such as dance, theatre, performance art, and music. Together we share our practices every week amongst each other in our lab, and always work on keeping our research alive.
For the annual Butoh picnic we shared our first performance together “Threading Life”, which is a site-specific exploration of the invisible communicating threads between us and our environment. For Schouskollektivet Extended we will continue our exploration of the unseen communication surrounding us, through threads and through the impulses that direct us in our trajectory. We might be seen wandering in Tøyenparken, and between people eating their food at the Schouskollektivet picnic. We will inhabit all corners, hidden rooms and nature surrounding Trafo and respond in our own way using hints of Butoh dance.
Exhibition (both days)
“Augmented reality”
By Malgorzata Renata Aulejtner (Malgorzata Renata Aulejtner Photography)/ organization: International Art Scene
The project is about three-dimensional picture where special 3D glasses are needed in order to see the picture in third dimension. The project is a staged photography where a scene from a movie is reconstructed. The idea of the picture is to make it real. It is to get the feeling and move the observer to another from a scene. It is therefore a show.
There will be an exhibition opening on 28th July at 8.15pm after the film program.
All donations go directly to the artists!